En hjertesak

Akkurat nå spiser jeg nudler til den store gullmedalje mens jeg skriver dette innlegget. Har et tonn med skolearbeid foran meg, men det er virkelig noe jeg vil skrike ut. I dag har det faktisk vært en bra dag, og i siste time så vi en dokumentar (eller skal jeg faktisk si film?) om hvordan isbjørnene på Svalbard lever. Den het "Isbjørnenes hemmelighet" om jeg ikke tar helt feil. Jeg anbefaler den på det sterkeste! Den er utrolig rørende og man får et innblikk i hvordan de lever. Denne filmen er en av de få filmene som faktisk går så tett innpå isbjørnene. De har såkalte "snøballkameraer" og kamuflerer seg med tilværelsen til isbjørnene. Utrolig smart, og ikke minst et utrolig bra middel for å se på nært hold.

Isbjørnene lever på tynn is. Her passer det å si det i to sammenhenger. Det er sant, og de lever faktisk på tynn is bokstavelig talt. Arktis er allerede preget av at all isen smelter, og utviklingen går skremmende fort! Isbjørnen er spesialtilpasset et liv på is for å jakte på mat. Men når isen stadig forsvinner, blir det enda vanskeligere å få tak i mat. Unger som skal vokse seg store og sterke og etterhvert formere seg for at arten skal gå sin gang, får ikke mat. Det er en stor risiko, og man blir sikrere og sikrere på at om skremmende få år vil vi savne våre hvite rovdyr. Forskning viser at antall isbjørner i verden kan være redusert med hele to tredeler innen 2050. Og den største trusselen mot isbjørnen er global oppvarming og issmeltingen i Arktis.

Det er kanskje ikke så mye jeg som enkeltmenneske kan gjøre. Vi i familien kan jeg stolt si at er flinke og veldig bevisste på kildesortering og å resirkulere det vi kan. Det er det minste vi kan gjøre for verden. Så fort jeg får mulighet, skal jeg bli isbjørnfadder. Det er i alle fall en god start. 
Jeg skulle ønske flere var bevisste på mulighetene vi faktisk har. Istedenfor å tenke at "åå, så trist.", hvorfor ikke gjøre noe med det? Det første du kan gjøre, er å starte med degselv. Jeg har mine tanker og drømmer for framtiden og hva jeg vil gjøre for å strekke ut en hjelpende hånd så godt det kan gjøres. Hva er dine drømmer?

Jeg er en person som er veldig omtenksom. Ja - jeg sa det! Jeg klarer ikke være egoistisk i slike situasjoner, og når jeg i tillegg blir veldig lettrørt av å høre om hvordan andre har det. Ja, det er da er det ikke tid til å bare tenke på megselv. Ingen dyr har en stemme til å si noenting. Noen må si ifra, og noen må gjøre noe. Jeg kommer, som sagt, ikke så veldig langt. Men jeg er veldig glad for at det finnes orginasjoner som er et bindeleddel mellom en som bryr seg og der hjelpen trengs.
For eksempel så har jeg mange meninger om nedkuttingen av regnskogen. Jeg synes regnskogen i seg selv virker utrolig interessant, det er jo en helt ny verden!

Her kan jeg si jeg har mange mål i livet. Sånn "Ting jeg vil gjøre for jeg dør" -opplegg. Å se isbjørn er et av mine punkter, og å reise til regnskogen er et annet. Det er virkelig store drømmer, men jeg skal få det til! Det er noe helt annet å se ting med egne øyne enn hva man ser på tv for eksempel. 

Sånne filmer sånn som den i så idag, får meg til å tenke veldig. Selvfølgelig var jeg klar over konsekvensene og hvordan isbjørnene lider, og derfor har jeg funnet ut hva jeg vil gjøre med det. Jeg tror det er altfor få som egentlig bryr seg. Men når et så flott dyr skal dø ut, da bør vi sette foten ned!

Enig?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar